Nieuws

Dubbel brons op eigen baan

31 mei 2019
www.ph.nl

In de week waarin Prins Hendrik 111 jaar oud werd, vond het NK Teams 2019 plaats op onze eigen baan. Na de titel vorig jaar te hebben afgestaan, was de mannenploeg erop gebrand om de titel dit jaar weer in Vught te behouden. Vorig jaar was het verschil met winnaar Rotterdam Atletiek immers slechts 2 punten. De dames eindigden in 2018 op een 8e plek, maar nieuwe teamleiding, de terugkeer van een aantal atletes die vorig jaar geblesseerd waren en een overtuigende promotie-/degradatiewedstrijd in september 2018 gaven het vertrouwen dat een podiumplek tot de mogelijkheden behoorde. Beide ploegen verdedigden het blauw en geel van PH met verve.


Heren

Zoals altijd was het eerste onderdeel op het schema het kogelslingeren van de mannen. Maarten Persoon trapt al jaren de wedstrijd af en wist vorig jaar in Finland op de Europacup zelfs te starten met een overwinning. In de eerste 3 pogingen nestelde hij zich op de 4e plek, maar na een laatste poging van 53.41m sloot hij de wedstrijd af met een 3e plek, goed voor 6 punten.

 

Joeri van Kuppeveld maakte een uur later zijn debuut voor de eerste herenploeg op de 110 meter horden. In een sterk bezette serie met fikse tegenwind deed hij, 6 dagen na zijn 23e verjaardag, tot 15.59 over de passage van 10 horden op een hoogte van 1,067m. Tegelijkertijd begon het onderdeel kogelstoten voor de mannen, waar kersverse aanwinst en Nederlands kampioen Patrick Cronie zou aantreden. Hij had echter te veel vertraging opgelopen in het verkeer om zich op tijd te melden in de callroom en dus kwam ploegleider Ger snel in actie: plan B trad in werking. Een zeer luxe plan B weliswaar, want Patrick werd vervangen door niemand minder dan Erik Cadée. Met 17.13m werd hij 2e. Plan B was dus bijna goed voor de maximale score.

 

Op het vierde onderdeel, hoogspringen, pakte PH de eerste overwinning dankzij Jasper Heesbeen. Zowel hij als tienkamper Rafael Raap kwamen tot 2.05m, maar de neo-senior van PAC had daar 3 pogingen meer voor nodig. Jasper behaalde 2.05m zelfs vrijwel foutloos. Tegelijkertijd met het hoogspringen werd ook de 3000m steeplechase afgewerkt. Jan van den Hoogen nam op dit onderdeel het stokje van Jeroen Engels over en deed dat uitstekend. Zijn 10:34.90 was goed voor een 5e plek.

 

Erik Cadée mocht na zijn 2e plek bij het kogelstoten op herhaling op zijn favoriete onderdeel discus. Helaas kwam hij op dit onderdeel nooit echt lekker in de wedstrijd en werd hier ook 2e met een afstand van 54.42m. Koen Koenders dubbelde tijdens dit NK-teams ook, naast zijn gebruikelijke polsstokhoogspringen kwam hij op de 100 meter in actie. Zijn 11.26 met tegenwind was een mooie tijd, maar dat gold ook voor de tijden van 5 andere atleten. Hij sloot de 100 meter dan ook als 5e af. Jesper Arts, normaal actief op de 400m horden kwam vervolgens in actie en liet de horden achterwege. Met een sterk laatste stuk kwam hij nog dicht bij de snelste atleten op de enkele ronde, resulterend in 49.34 en een 3e plaats.

 

Op het verspringen kwam ook een debutant voor PH in actie, te weten Floris Nolet. Floris is nog B-junior en hield zich keurig staande in dit veld. 6.54m met 2,2 m/s meewind betekende een 6e plaats en nogmaals 3 punten. Robin Ruijter, de Vughtse deelnemer op de 800 meter, had zich de afgelopen weken voorbereid in Portugal. Mede dankzij deze extra trainingsarbeid hoefde hij alleen zijn grootste rivaal in Zuid-Nederland, Maarten Plaum, voorlaten en haalde hij in 1:51.04 weer 7 punten binnen.

 

Het volgende nummer was de 400m horden, waar Jesper Arts dit jaar dus niet verscheen. Prins Hendrik heeft echter nog een sterk nationaal ijzer in het vuur op dit onderdeel in de vorm van Martijn Meijer. Soeverein pakte hij de overwinning in 53.95 en zorgde voor de 2e maximale score van de dag. Koen Koenders pakte even later de polsstok op. Dit onderdeel zorgde voor een unicum: vanwege een technisch probleem werd de strijd in de indoorhal uitgevochten. Lang ging hij gelijk op met de uiteindelijke winnaar Glenn Kunst, maar met 4.90m dolf hij net het onderspit en werd hij dus 2e.

 

Terwijl Koen Koenders zijn dubbel volbracht, begon Wesley van der Gouw aan misschien wel de zwaarste dubbel van het weekend: de combinatie van de 1500m. Op de 5000m schatte hij zijn kansen hoger in en dus was het doel op de 1500m om met een zo gering mogelijke inspanning het maximale resultaat te behalen. In 4:19.45 was dit een 7e plaats. Lars Timmerman deed ondertussen op het middenterrein waar hij goed in is, namelijk de speer over minimaal 70 meter wegwerpen. Aangezien hij dat als enige deed met 71.62m betekende dit automatisch ook een overwinning.

 

Het laatste sprintnummer voor de estafettes is altijd de 200m. Hier kwam A-junior Pim van Bakel in actie. Tegen bijna dezelfde deelnemers als waar Koen Koenders tegen liep op de 100m kwam hij tot hetzelfde resultaat: een 6e plaats met een tijd van 22.59. Niet veel later werd de langste afstand, de 5000m gelopen, met voor Prins Hendrik kilometervreter Wesley van der Gouw aan de start. Vanaf de start werd het duidelijk dat een derde plaats het maximale zou zijn, maar hij moest het in de sprint afleggen tegen 1500m-loper Milco Hahury van Rotterdam Atletiek. Toch bracht hij zijn dagtotaal op 7 punten met een 4e plek in 15:15.48. Het laatste individuele onderdeel is op het NK Teams het hinkstapspringen voor de mannen. Hent van Schoten begon hier goed met 13.69m in de eerste poging. Deze eerste poging bleek uiteindelijk zijn enige geldige sprong, maar dat was genoeg om de begrote 5e plek veilig te stellen.

 

Voor de estafettes bleek Haag Atletiek al vrijwel onbereikbaar, maar stonden de mannen van PH nog dicht bij Rotterdam Atletiek, dat altijd over sterke ploegen beschikt. De Rotterdammers beschikken echter over veel sprinters uit de nationale estafetteploeg en laat deze nu net hetzelfde weekend in actie komen op de World Relays in Japan. De wissels op de 4x100m gingen echter niet vlekkeloos, wat betekende dat Rotterdam Atletiek 5 punten uitliep op de PH-mannen die in 45.26 als 6e de streep passeerden. Zo was het voor de 4x400m, waar wissels minder belangrijk zijn dan op de 4x100m, al vrijwel zeker dat het brons wachtte aan het einde van de dag. Deze 4x400m werd ook, adel verplicht, door Rotterdam Atletiek gewonnen. Prins Hendrik ging lang goed mee, maar belandde in 3:20,58 op een 4e plek.

 

Een lange dag atletiek resulteerde in de volgende uitslag:

 

1) Haag Atletiek, Den Haag, 120 punten

2) Rotterdam Atletiek, 106 punten

3) Prins Hendrik, 99 punten

4) Phanos, Amsterdam, 77 punten

5) PAC, Rotterdam, 73 punten

6) AV Unitas, Sittard, 70 punten

7) Leiden Atletiek, 70 punten

8) AV Daventria 1906, Deventer, 65 punten

 

... en een erehaag van de PH-dames.

 

Dames

Voor de dames begon de dag in de indoorhal met het polsstokhoogspringen. Fleur van der Linden kwam hier voor PH in actie en zat met 3 keer succes op haar eerste 3 sprongen direct goed in de wedstrijd. Spannend werd het nog om de eerste plaats, maar voormalig WJK-gangster Marijke Wijnmaalen bleek net te sterk om de 3.80m van Fleur te verslaan.

 

Op het middenterrein begon hierna het kogelslingeren. Hier staken 2 dames met kop en schouder boven de rest van het veld uit. Achter dit duo nestelde Vincie Vossenaar zich met een erg constante serie. Tussen haar beste en minste worp zat slechts 72 cm. De verste van deze 4 pogingen landde na 41.90m, ruim voldoende om derde te worden. Het eerste onderdeel op de rondebaan was de 100m horden, waar juniore Nina Franke de baan opkwam. In een sterke serie met verschillende topsprintsters en -meerkampsters wist zij 2 punten te bemachtigen voor de ploeg uit Vught. De bijbehorende tijd was 16.09.

 

Het eerste sprongonderdeel was het verspringen met namens Prins Hendrik Eva Bastmeijer. Zij ging vanaf poging 1 lang aan de leiding, voor zij werd verstoten naar de 3e plaats. In de laatste poging slechtte Eva echter de barrière van 6 meter (6.05m), voldoende om te klimmen naar de tweede plek. Het eerste lange looponderdeel vond ondertussen op de rondebaan plaats, de 3000 meter steeple chase, met onze alleskunner Fieke Cappendijk. Niet veel dames kunnen zeggen dat zij voor PH punten hebben gehaald op zowel het speerwerpen als de steeple, maar met 12:19.74 voegde zij 4 punten aan het teamtotaal toe.

 

Op het kogelstoten was het vervolgens de beurt aan Melisa Boekelman. Ondanks dat zij wat met lichamelijk pijntjes te kampen had, was zij toch (uiteraard) favoriet voor dit onderdeel. Eén stoot vanuit stand was dan ook voldoende om de volle 8 punten binnen te halen. De stoot over 16.03m met de kogel van 4 kg was de enige die zij gedurende de wedstrijd liet noteren. Ook op de 100m behoorde een van de atletes van PH tot de favoriete in de persoon van Marije van Hunenstijn. Zij ging de strijd aan met Eefje Boons, die eerder al de 100m horden had gewonnen en moest het in 11.89 net afleggen. Zo steeg het totaal van PH weer met 7 punten.

 

Nina Franke kwam niet lang daarna ook voor een 2e keer op de baan op de 400m, ditmaal zonder horden. Zoals wel vaker geldt voor hordenloopsters liep zij vooral een sterk 2e deel van de race, waarvoor zij beloond werd met een 6e plek, een tijd van 58.61 en 3 punten. Ook Melissa Boekelman kwam snel voor een 2e maal in actie, nu in de discuskooi. Hier was de concurrentie wat heviger in de vorm van Dara Obot en was dan ook te sterk voor Melissa zonder haar draai. In de laatste poging kwam ze nog wel dichtbij, maar 43.83m was niet voldoende voor de winst. Kersvers lid Dagmar Smid legde ondertussen 2 rondjes af in de race over 800m. Deze werd hard gemaakt vanaf het begin en in de 2e ronde bleek het hoge tempo voor Dagmar net te veel gevraagd. Ze kwam als derde over de streep in een tijd van 2:12.26.

 

Op het hoogspringen kwam namens onze vereniging B-juniore Demi Boom in actie. Met 1.70m eindigde zij op dezelfde hoogte als meervoudig Nederlands meerkampkampioene Emma Oosterwegel. Demi had echter 4 pogingen nodig om haar laatste hoogte te halen. Met 4 punten mag ze zeker spreken van een goed debuut. Ex-meerkampster Cathelijn Peeters liep voor PH de 400m horden. In 63.22 kwam zij over de streep op een 4e plek. Die had ze in de laatste 200m veilig gesteld door nog verschillende concurrentes voorbij te lopen. Op het hinkstapspringen heeft Prins Hendrik ook een sterk ijzer in het vuur in de persoon van Maureen Herremans. Halverwege de wedstrijd leidde zij de wedstrijd met 12.31m. Eén concurrente sprong in de tweede helft van de wedstrijd nog verder, maar Maureen verdiende weer 7 punten.

 

Marlin van Hal kwam in actie op de 1500 meter en hoopte vooraf op een zogenaamde boemelrace. Daar was Britt Ummels, op papier de sterkste loopster het niet mee eens, en zij gaf direct gas. Marlin moest bij de start passen, maar liep onbedreigd naar een 3e plaats in 4:35.64. Vuurwerk volgde op de 200m. 7 van de 8 dames hadden immers ooit al onder de 25 seconden gelopen. Dit geldt uiteraard ook voor Lianne van Krieken. Zij werd 5e in 25.15. Op het speerwerpen stond wederom een B-juniore aan de start. Sanne Diepen ging gedurende de wedstrijd steeds beter gooien en lanceerde de speer naar 37.78m. Dat leverde haar een 6e plaats op. De eer van het laatste individuele onderdeel viel ten deel aan Lysanne Wilkens. Zij moest aantreden tegen de zus van de winnares van de 1500m en de nummer 2 op diezelfde afstand. Zij gingen te hard, maar Lysanne ging op haar beurt te hard voor de rest van het veld. 9:54.85 leverde een derde plaats op.

 

Ongemeen spannend werd het met nog de estafettes te gaan. Een overwinning lag nog binnen handbereik, maar dat gold ook voor Phanos en Rotterdam Atletiek, 2 ploegen met traditiegetrouw sterke estafettes. Dit bleek wel op de 4x100m, waar deze ploegen 1e en 2e werden. Prins Hendrik werd 4e in 47.88. Op het laatste onderdeel werd uiteindelijk beslist in welke volgorde PH, Phanos en Rotterdam het podium mochten bestijgen. Op de 4x400m was het beeld hetzelfde: de 2 ploegen uit de Randstad deelden de lakens uit en Prins Hendrik volgde met een 4e plek in 3:55.90. Net niet genoeg voor de Nederlandse titel!

 

De totale uitslag luidde als volgt:

 

1) Rotterdam Atletiek, 105 punten

2) Phanos, Amsterdam, 103 punten

3) Prins Hendrik, 102 punten

4) AV Daventria 1906, Deventer, 86 punten

5) Haag Atletiek, Den Haag, 80 punten

6) AV Unitas, Sittard, 79 punten

7) ARV Ilion, Zoetermeer, 66 punten

8) AV Lycurgus, Krommenie, 59 punten

 

... en de dames ontvingen een erehaag van de PH-heren.

 


 
www.ph.nl
Vorige zomer heeft Jasper de fotowedstrijd gewonnen in de zomervakantie, ga jij dit jaar winnen? Stuur je beste gymnastische foto… Meer >
 
www.ph.nl

Ahoy Rotterdam

23 juni 2019
Mark Verstijnen (foto onder) heeft gisteren deelgenomen aan de Ahoy Cup (niv. 6). Hij turnde een fantastische meerkamp en eindigde… Meer >
 
www.ph.nl
Noteer het alvast in je agenda, want dit evenement mag je niet missen! Meer >
 
www.ph.nl
Op zondag 14 april hebben de kleuters van Prins Hendrik in de gymzaal van Vught-Noord mee gedaan aan het beweegfeest. Hier hebben 27… Meer >
 
www.ph.nl
Op 14 februari jl. verlengden Riemersma Leasing en de Vughtse sportclub Prins Hendrik hun samenwerking voor de organisatie van de… Meer >
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Contact

Bezoekadres:

Clubhuis Prins Hendrik 
Sportlaan 1
5263 DN  Vught (navigatie: Postweg)
073-656 4322 (algemeen telefoonnummer, tijdens trainingstijden bereikbaar)
 
Informatie atletiek/loopsport: albinfo@ph.nl
Informatie turnen/gymnastiek: gyminfo@ph.nl
Informatie Special Sports: specialsports@ph.nl
 

Postadres:

Vughtse sportclub “Prins Hendrik”
T.a.v. Secretaris
Sportlaan 1
5263 DN  Vught
U kunt uw vragen ook per e-mail stellen via: secretaris@ph.nl

 
Terug naar boven