Nieuws - Atletiek

Prins Hendrik in Europa - verslag van de mannenploeg bij de Europacup voor clubteams (ECCC) in Finland

01 juni 2018

In 2017 werd de eerste mannenploeg van Prins Hendrik kampioenbij het Nederlands Kampioenschap voor clubteams. Het was voor het eerst dat een club van buiten de Randstad deze titel in de wacht sleepte. Naast deze unieke medaille wachtte de ploeg nog een beloning: PH mocht Europa in! Om precies te zijn naar het Finse Tampere. Op zaterdag 26 mei nam PH het op tegen 6 andere kampioenen: VSK Univerzita Brno (Tsjechië), Maccabi Tel-Aviv (Israël), CS Luxembourg (Luxemburg), LG Bern (Zwitserland), het legendarische Rode Ster Belgrado (Servië) en de organiserende vereniging Tampereen Pyrintö (Finland).


Al lang van tevoren waren de voorbereidingen in gang gezet. Het verkopen van wijn, het zoeken naar sponsoren en het samenstellen van een sterke ploeg waren vlekkeloos verlopen, maar de eerste kopzorgen kwamen op Schiphol. Wat bleek? De polsstokken van Koen Koenders mochten niet mee naar Finland! Ploegleider Ger Heesbeen handelde echter snel volgens plan B en had Finse stokken laten regelen voor Koen, zodat hij toch nog zijn eigen wedstrijd zou kunnen afwerken. De verdere reis leverde geen problemen meer op en na een vlieg-/busreis van 5 uur kwam de ploeg aan in de Finse stad tussen de 2 meren.
Na de reis op vrijdag stond op zaterdag de wedstrijd zelf op het programma. De tegenstanders waren vooraf grotendeels onbekend, maar een eerste prognose gaf aan dat de ploeg van PH een van de favorieten was voor een medaille. Dit was dan ook het doel vooraf. Promotie naar de A-divisie (top 2) of het winnen van de Europacup zouden daarbij natuurlijk een hele mooie kers op de toch al grote taart zijn. De toon werd direct al gezet bij het kogelslingeren. Hier kwam voor PH Maarten Persoon in actie. Na 2 veilige en 1 ongeldige worp stond hij op een tweede plaats. In de laatste worp van de wedstrijd nam de PH'er met de meeste Europacup-ervaring meer risico en won de wedstrijd met 59.33m. Jesper Arts volgde zijn voorbeeld door met 51.25 (maar liefst 2 seconden harder dan tijdens het NK Teams 2 weken eerder) de 400m horden te winnen. Met deze back-to-back overwinningen stond de ploeg uit Vught ruim aan kop, gevolgd door Brno en Rode Ster. Deze teams zouden de hele dag onze concurrenten blijven. Ondertussen had het stadion al ruimschoots kennis gemaakt met de befaamde Brabantse gezelligheid.
Na deze uitstekende start kwamen er in korte tijd meerdere PH'ers op de baan. Robin Ruijter bijvoorbeeld, op de 800m. Hij bouwde zijn race van achteruit op en besloot zijn wedstrijd met een ziedend eindschot op plek 3. Ook zijn tijd van 1:51.94 was uitstekend te noemen. Wouter Brus werd na een bizarre valse start (het tweede schot volgde pas na 50 meter en er werd niemand gediskwalificeerd) 2e op de 200 meter in 22.00. Erik Cadée werd ook 2e, in dit geval op kogel, met 17.92m. Zijn derde poging leek zelfs de winnende te zijn, maar deze kon hij niet geldig houden. Jasper Heesbeen zat naar eigen zeggen niet lekker in de wedstrijd en eindigde op een 6e plek. Hij sprong over 1.85m heen.
Na deze onderdelen begon de stand er steeds beter uit te zien. Brno was weliswaar op gelijke hoogte met PH gekomen, maar het gat met Rode Ster was gegroeid. Bovendien was er al een flinke kloof ontstaan met Maccabi Tel-Aviv. Helemaal spannend werd het toen de Tsjechen ons vertelden dat zij geen polsstokhoogspringer mee hadden genomen: hier zou Prins Hendrik dus zeker punten winnen. In het volgende blok kwam Jan Janssen in actie op hinkstap, een onderdeel dat hij voor het eerst deed. Hij verbeterde zijn PR met 12.75m en haalde weer 2 punten binnen voor PH.
Olaf van den Bergh startte op de 400m tegen de voormalig nummer 3 van Europa (2014). Deze won natuurlijk de wedstrijd, maar na een mooie inhaalslag op de laatste 200m stelde Olaf de 4e plaats veilig in 49.32. Niet land daarna kregen Erik Cadée (discus) en Wouter Brus (100m) een herkansing tegen dezelfde Tsjech die hen eerder al verslagen had. Dit lukte echter net niet, 58.38m (Erik) en 10.87 (Wouter) leverden weer 2 tweede plaatsen op.
Na een korte break in het programma kwam kersverse master Jeroen Engels de baan op voor de 3000m met hindernissen. Hij liep lang in een mooi groepje met steeple-specialisten en zette de klok in de Finse hitte (het was inmiddels ruim 25 graden in het stadion) stil op 10:09.21, goed voor plek 6. Daarna kon Koen Koenders met zijn Finse stokken en een verkorte aanloop het gat naar Brno verkleinen. Hij sprong 4.65m en deelde hiermee de plek met de Zwitserse atleet. In de tussentijd liep Wesley van der Gouw 15:36.55 min op de 5000 meter en sprokkelde weer 2 punten binnen met een 6e plek. Lars Timmerman nam hierna de speer op in het voor speerwerpers beloofde land en begon met 3 veilige pogingen. De derde plek vond hij echter niet genoeg en verbeterde zich in de vierde en laatste poging met een enorme uithaal naar 74.68. Met 5 meter verschil won hij de wedstrijd.
Volgens de nieuwe tussenstand liep Brno nu weer wat uit, ondanks het gebrek aan een polsstokspringer. De tweede plek leek nu het hoogst haalbare te worden voor PH, nog steeds goed voor promotie naar het hoogste niveau. Pim Jehee verstevigde deze positie met een 2e plek op ver met 7.47m. Hij werd alleen verslagen door een Serviër, die hiervoor wel opvallend veel hulp van de meewind voor nodig had. Ook op de laatste 2 individuele onderdelen deed PH het goed. Kees Janssen kon zijn zoektocht naar de vurig gewenste sub-15 niet voltooien op de 110m horden, maar 15.19 was goed voor een derde plek. Ralph van Houwelingen sloot de solonummers af met de 1500m. In een ouderwetse boemel liep hij 4:00.70 en kwam als 5e over de streep.
Na de 4x100m, waarop PH (Pim, Wouter, Koen en Olaf) als derde eindigde, was het alles of niets: alleen een Vughtse overwinning en een diskwalificatie voor Brno kon PH de Europacup opleveren. De tweede plek was echter wel gegarandeerd, van Rode Ster hadden de Vughtenaren al lang niets meer te duchten. Na sterke rondes van Olaf, Robin en Jesper (die duidelijk geen last meer had van zijn pijntjes) kreeg de nog verse Martijn Meijer het stokje. De Tsjech en de Serviër zaten hem echter op de hielen. Op het laatste rechte stuk kwam de man uit Brno buitenom, maar de man uit Belgrado wilde binnendoor. Daar was nauwelijks ruimte en bovendien hield Martijn de spreekwoordelijke deur dicht. De Serviër probeerde het echter toch, met een valpartij tot gevolg. Het clubrecord, waar de mannen voor gingen, was buiten bereik, maar door de snelle actie van Martijn (hij moest het stokje weer oprapen) finishte #TeamPH in 3:19.85 min als derde. Rode Ster werd gediskwalificeerd en dit kwam hen duur te staan: in extremis kaapte door dit resultaat LG Bern het brons voor de Joegoslavische neuzen weg. Het deerde ons echter niet (al is Martijn nu een volksheld in Zwitserland), PH was 2e geworden!
Dit leverde niet alleen een zilveren medaille op voor de hele ploeg (inclusief Ger natuurlijk), maar ook promotie naar de A-divisie voor de kampioen van Nederland. Helaas profiteren wij hier niet zelf van (in 2018 werd Rotterdam Atletiek kampioen en zij vertegenwoordigen ons land in 2019). Dat mocht de pret echter niet drukken. De 2e plek werd nog gevierd tot in de vroege uurtjes van de korte Finse nacht.
#TeamPH
 
Totaaluitslagen:
 1. VSK Univerzita Brno (CZE) 99
  2. Prins Hendrik Vught (NED) 90,5
  3. LG Bern (SUI) 80,5
  4. AK Cverna Zvezda (SRB) 78
  5. Maccabi Tel-Aviv (ISR) 74
  6. Tampereen Pyrintö (FIN) 58
  7. CS Luxembourg (LUX) 44
100m 2. Wouter Brus 10.87
200m 2. Wouter Brus 22.00
400m 4. Olaf van den Bergh 49.32
800m 3. Robin Ruijter 1:51.94
1500m 5. Ralph van Houwelingen 4:00.70
5000m 6. Wesley van der Gouw 15:36.55
3000m sc 6. Jeroen Engels 10:09.21
110m h 3. Kees Janssen 15.19
400m h 1. Jesper Arts 51.25
hoog 6. Jasper Heesbeen 1.85
ver 2. Pim Jehee 7.47
hinkstap 6. Jan Janssen 12.75
kogel 2. Erik Cadée 17.92
discus 2. Erik Cadée 58.38
kogelslingeren 1. Maarten Persoon 59.33
speer 1. Lars Timmerman 74.68
4x100m 3. Pim-Wouter-Koen-Olaf 41.81
4x400m 3. Olaf-Robin-Jesper-Martijn 3:19.85

 
 
Contact

Bezoekadres:

Clubhuis Prins Hendrik 
Sportlaan 1
5263 DN  Vught (navigatie: Postweg)
073-656 4322 (algemeen telefoonnummer, tijdens trainingstijden bereikbaar)
 
Informatie atletiek/loopsport: albinfo@ph.nl
Informatie turnen/gymnastiek: gyminfo@ph.nl
Informatie Special Sports: specialsports@ph.nl
 

Postadres:

Vughtse sportclub “Prins Hendrik”
T.a.v. Secretaris
Sportlaan 1
5263 DN  Vught
U kunt uw vragen ook per e-mail stellen via: secretaris@ph.nl

 
Terug naar boven