Column

Column februari 2017 door Bart van Leerdam

Column - Clubgevoel

Vraag vijftig PH-leden naar wat ze bindt aan onze vereniging, en je krijgt vijftig verschillende antwoorden. Iedereen heeft zijn of haar eigen beeld daarbij, er is niet één vorm van binding. En dat hoeft ook niet. We zijn immers een omni-vereniging met uiteenlopende takken van sport onder één dak. Turners, freerunners, loopsporters, wandelaars, werpers, sprinters; iedereen is met zijn eigen ‘ding’ bezig. Veel smaken dus bij Prins Hendrik. En daar zijn we trots op!
 
Is er dan niet zoiets als hét PH-clubgevoel? Dat blauw-gele bloed dat je krijgt als je het PH-virus hebt opgelopen? Hier komen we op een lastiger terrein. Want wat onderscheidt ons nog van al die sportbedrijven, personal trainers en bootcamp drillmasters? Waar je als klant eisen stelt in ruil voor je maandelijkse financiële bijdrage? Waar je de manager aanspreekt als de douches niet schoon genoeg zijn en zelf geen vinger hoeft uit te steken in het beheer, het onderhoud, de communicatie en de trainingen? Tja, dát gedrag wil je eigenlijk niet in je vereniging. Onze vereniging is niet het bestuur of het gebouw of de trainers, maar zijn we met zijn allen. Met zijn allen maken we mogelijk dat wij en onze kinderen onze sport kunnen beoefenen. Door met zijn allen er de schouders onder te zetten scheelt dat heel veel kosten en zorgen we er daardoor samen voor dat de kosten voor de leden een stuk lager zijn dan een vergelijkbaar aanbod bij commerciële partijen.
 
In de praktijk signaleren wij in toenemende mate leden die zich eerder als ‘klanten’ opstellen dan als ‘mede-eigenaar’ van de vereniging. Mede-eigenaar? Ja, alle leden zijn mede-eigenaar van de vereniging. Jij ook. Het is jóuw club, niet die van het bestuur of van de trainers. Zie jezelf als actieve aandeelhouder, die investeert in de club (of die van je kind) en daar veel moois voor terugkrijgt. Je investering bestaat niet alleen elk kwartaal uit een paar tientjes contributie. Als mede-eigenaar steek je ook zo af en toe je handen uit de mouwen en help je mee. Zo drukken we samen de kosten, zowel voor jezelf als voor de vereniging.

We prijzen ons gelukkig dat er een paar honderd leden is die dat zo af en toe tot heel vaak doet. Maar er is altijd meer te doen. Veel commissies zijn onderbemand of zelfs niet-bestaand, commissieleden en bestuurders zijn overbelast.  En sommige commissies hebben al jarenlang dezelfde samenstelling. We zien als bestuur ook dat we in een vrij kleine vijver vissen bij het vervullen van vacatures. Meer dan tachtig procent van onze leden is niet actief in het verenigingswerk. Een redelijk vaste kern van ongeveer 20% van de leden doet dus 100% van het werk. Een vaste kern ook die, eerlijk is eerlijk, nog wel eens het verwijt krijgt een gesloten bastion te zijn. En die bij veel leden de ongewilde perceptie geeft dat ‘vrijwilligerswerk’ al snel al je vrije tijd opslokt. Dat is niet goed! We hebben juist behoefte aan continue doorstroming en verversing, aan nieuwe ideeën. En een ‘vele handen maken licht werk’ gevoel. Als iedereen zo af en toe meehelpt, scheelt dat echt héél veel! En het is nog leuk ook en verrijkend voor jezelf.

Het her-ontdekken van het gevoel bij leden dat je niet alleen lid bent van Prins Hendrik om sport te bedrijven maar dat je óók mede-eigenaar bent en dus meehelpt, dát is voor het bestuur dit jaar prioriteit nummer 1. En we zoeken een stuk of vijf leden die ons daarbij willen helpen. Die met een frisse blik een paar maanden zich op dit vraagstuk willen storten en met nieuwe inzichten en voorstellen komen. En daarna het stokje overgeven aan mensen die met die voorstellen aan de slag willen. Zin in? Mail me op voorzitter@ph.nl of schiet een bestuurslid aan als je een keer in het clubhuis bent.

Bart van Leerdam - voorzitter Prins Hendrik

Bart van Leerdam


Contact

Bezoekadres:

Clubhuis Prins Hendrik 
Sportlaan 1
5263 DN  Vught (navigatie: Postweg)
073-656 4322 (algemeen telefoonnummer, tijdens trainingstijden bereikbaar)
 
Informatie atletiek/loopsport: albinfo@ph.nl
Informatie turnen/gymnastiek: gyminfo@ph.nl
Informatie Special Sports: specialsports@ph.nl
 

Postadres:

Vughtse sportclub “Prins Hendrik”
T.a.v. Secretaris
Sportlaan 1
5263 DN  Vught
U kunt uw vragen ook per e-mail stellen via: secretaris@ph.nl

 
Terug naar boven